Beschrijving |
Het participatieplan is het instrument om samen met de omgeving de proces- en projectparticipatie vast te leggen. In de NWEA gedragscode staat: “Het participatieplan beschrijft de (bovenwettelijke) participatie:
- De procesparticipatie (bijvoorbeeld consulterende gesprekken met belanghebbenden, het opzetten van een klankbordgroep, organiseren van discussies, informatieavonden of ontwerpateliers, inrich ten van een goed en transparant systeem voor het behandelen van vragen en klachten)
- De projectparticipatie (bijvoorbeeld financiële deelneming met aandelen/obligaties, lokaal fonds, omwonendenregeling zoals groene stroom met korting, korting op de energierekening of een andere (financiële) vergoeding, creëren lokale werkgelegenheid).”
In de beleidsvormingsfase wordt eerst vooral het proces vastgelegd: op welke wijze werken omgeving, overheid en eventueel ontwikkelaar samen om tot een concreet windbeleid en windproject te komen. Belangrijk daarbij is om de rol en de zeggenschap van elke partij duidelijk te definiëren. In latere fases – als de ontwikkelaar bekend is – kan ook de projectparticipatie ingevuld worden. Het participatieplan wordt op initiatief van de overheid (in beleidsvormingsfase) en/of ontwikkelaar (hoofdzakelijk in de vergunningverleningsfase) opgesteld in samenspraak met de omgeving. Een participatieplan kan ook in fases verder uitgewerkt en ingevuld worden |